sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Kanit - mitä ne omistajaltaan vaativat?

Minulla on ollut kaneja jo kymmenen vuoden ajan. Ennen Ninjaa ja Ninniä omistin mustan risteytyskani naaraan, Nöpön. Nöpö elikin pitkän 7-vuoden mittaisen elämän. Ninja ja Ninni ovat olleet meidän perheen ilona jo yli kolme vuotta. Nyt minulle on tulossa uusi kani ja aloinkin miettimään, että mitä kani omistajaltaan oikeasti vaatii.

Ensimmäiseksi tulee mieleen kanin ikä. Kanit voivat elää jopa kymmenen vuotiaiksi hyvällä hoidolla. Kani vaatii omistajaltaan pitkäaikaista sitoutumista lemmikin hoitoon. Törmäsin Petsiessä yhteen nimeltä mainitsemattomaan kaniin, joka eli 12-vuotiaaksi. Kani on siis aika pitkäikäinen lemmikki.

Tosiasia on, että kani vaatii omistajaltaan rahaa. Ihan oikeasti, vaikka kaninruoat, purut ja ynnä muut saakin halvalla esimerkiksi Agrimarketista. Minulla menee kanin tuoreruokiin kuukaudessa keskimäärin 50 euroa. Tosin syötän omille kaneilleni reilusti erilaisia tuoreruokia. Pelletit ostan Agrimarketista ja puupelletit joko sieltä tai tuosta meidän lähikaupasta. Hyvälaatuinen heinä on kallista ja kani syö sitä paljon. Myöskin mahdollisiin eläinlääkärikuluihin voi mennä iso nippu rahaa. Meillä kanit ovat olleet aina terveitä, eikä eläinlääkärissä ole tarvinnut käydä muulloin kuin steriloinnin takia. Sterilointi maksoi 80 euroa/per kani, tosin toinen kani saatiin leikkuutettua ilmaiseksi, koska siskoni oli silloin kyseisessä paikassa työharjoittelussa. Kuitenkin kanin sairastuttua, se on pakko viedä eläinlääkäriin oli siihen rahaa tai ei. Eläin menee aina etusijalle.

Seuraavaksi mieleeni tulee kärsivällisyys, mitä omistajalta vaaditaan aivan varmasti. Sanoisinko, että olen joutunut pesemään varmaan lähemmäs viisikymmentä kertaa mattoja, kun ne ovat olleet kanin pississä. Mieheni on joutunut korjaamaan sähköjohtoja, koska kanit ovat päässet jyrsimään niitä. Monet yöt olen nukkunut huonosti, koska kanit ovat metelöineet. Meillä kaneista lähtee aika paljon karvaa. Karvatuppoja on löytynyt muun muassa jääkaapista. Niin ja lienee sanomattakin selvää, etteivät meidän kanit ole jääkaapissa olleet. Opetin kanejani "sisäsiisteiksi", eli tekemään tarpeet wc-astiaan varmaan lähemmäs puoli vuotta. Kärsivällisyys kannatti.

Kanin omistajan on sitouduttava hoitamaan kaniaan päivittäin. Itse siivoan joka päivä kanien wc-astian, vaihdan veden ja imuroin häkin. Meillä siis käytössä häkissä matto, ei puruja. Kania ei voi jättää yksin kuin yhdeksi yöksi. Minulla kanit kulkevat mukana, minne ikinä menenkin. Kanit ovat mukana vanhempieni luona ja mökillä ollessani. Mökillä meillä on kaneille oma kesäkanila, jossa kanit saavat asustella, kun olemme perheeni kanssa mökillä. Kanit vaativat myös aktiviteettia, jotta  eivät pitkästy. Meillä kaneilla on omia leluja. Kanien häkin luukku on aina päivät auki, joten kanit saavat jaloitella päivisin aina kun haluavat. Itse olen hypyttänyt kanejani, mutta ne eivät siitä touhusta juurikaan välitä. Herkkujen avulla kanit voivat oppia temppuja. Meidän kanit osaavat seistä takajaloillaan herkun avulla. Meidän kanit eivät sinänsä ihmisen seuraa ja käsittelyä juurikaan kaipaa, vaan viihtyvät parhaiten keskenään.

Minun mielestäni kani vaatii omistaltaan yllättävän paljon, verrattuna esimerkiksi hamsteriin. Kannattaa myös varautua siihen, että kun kania hoitaa ja kohtelee hyvin, siitä saa itselleen mitä parhaimman ystävän


Haluatko Sinä vielä kanin? Minä ainakin haluan.

2 kommenttia:

  1. Ninja-nöpökäisestä on hyvä kuva. Hyvä kirjoitus muutenkin! :)

    VastaaPoista
  2. hehh, ninja antaa ruokakipolle kyytiä :D

    VastaaPoista