sunnuntai 21. elokuuta 2011

Cushing's Syndrome

Pitkään oon miettinyt, että miksi mikä ihme Liinua vaivaa. Karvanlähtö vain pahenee, nyt on takapuoli, takajalat jo aivan karvattoman. Ihoa peittää mustat pisteet, ja yleiskunto on alkanut heikentyä selvästi. Eilen sitten palaset loksahtivat paikoilleen. Kerron nyt koko tarinan tässä liinun sairastumisesta tähän päivään. Ja uskon, että tällä tarinalla ei ole onnellista loppua.

Helmikuussa huomasin Liinulla kaksi karvatonta länttiä takapuolessa. Ihossa oli tummia läikkiä. Käytin Liinua eläinlääkärillä ja saatiin sieltä loishäätö. Eli eläinlääkäri epäili ulkoisia loisia. Loishäätö ei vaikuttanut millään lailla, osa karvoista tosin kasvoi pikkuhiljaa takaisin, mutta mustat pisteet senkun lisääntyivät.

Käytin Liinua uudelleen eläinlääkärillä, ja eläinlääkäri epäili karvanlähdön johtuvat joko aineenvaihdunnallisista tai hormonaalisista syistä. Luotin eläinlääkäriin. Rasvailin Liinun ihoa, ja syötin puuroja, joiden seakaan olin sekoittanut öljyä. Silti karvattomuus vain lisääntyi. Mustat pisteet levisivät ympäri kehoa.

Viime kuussa huomasin, että Liinun takajalat ovat heikentyneet tosi paljon. Kädellä ollessaan tyttö ei jaksa ottaa oikein askelia, varsinkaan väsyneenä, vaan mielummin makaa kättä vasten. Terraariossa ja vapaana ollessaan Liinu kuitenkin liikkui hyvin, joten ajattelin, ettei aihetta huoleen ole.

Lainasin huvikseni kirjastosta sen nimisen kirjan kuin Hamsterin hoidon ABC. Kirjassa yksi laude pisti silmiini: "Cushingintauti voi aiheuttaa karvanmenetystä ja iho-oireita." Internetistä googletettuani ja kasvattajatutun kanssa asiaa enemmän selvitettyäni kaikki oli selvää. Liinu sairastaa Cushingin tautia, johon parannuskeinoa ei ole. Vihdoinkin tiedän, mikä rakasta ystävääni oikesti vaivaa. Tosin toiveet Liinun parantumisesta katosivat kuin savuna ilmaan. Tästä eteenpäin Liinun tila tulee vain huononemaan, eikä asialle voi tehdä mitään. Onneksi Liinun sairaus on edennyt todella hitaasti, eli tyttö voi elää kuukausiakin vielä normaalia hamsterin elämää. Arvelen, että minä kärsin tuosta Liinun sairaudesta enemmän kuin Liinu, ainakin tällähetkellä. On hirveää, kun tietää, että Liinu tulee tuohon tautiin kuolemaan, joko luonnollisesti, tai sitten lopetuksen avulla. Liinu on ensimmäinen hamsterini, ja jollain tavalla kaikkein rakas. Tulee varmasti olemaan vaikeaa katsella, kun rakas ystäväiseni alkaa hiljalleen kuihtua, enkä asialle voi tehdä mitään.

Rasvaamalla Liinua voin onneksi helpottaa tytön oloa. Ajattelin myöskin vaihtaa kuivikkeet Mörtti Röpöön, koska puru tarttuu rasvattuun ihoon. Minusta Mörtti Röpö on ihan ylihintaista, enkä sitä kyllä muuten ostaisi, mutta nyt sen ostaminen on itsestäänselvyys.

Tässä linkit, joissa on tietoa kyseisestä sairaudesta:
http://purplekatkritters.tripod.com/syrian/Scushings.html
http://www.hamsteriyhdistys.fi/foorumi/viewtopic.php?f=35&t=4346&hilit=cushing


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti